Helstekt kalkun til nyttårsfesten.

Helstekt kalkun til nyttårsfesten.


Vi har hel kalkun på lager til kun kr 69,- pr kg.
Her er vårt forslag til tilberedning.

 

Helstekt kalkun

Tin kalkunen i kjøleskap, eller så kjølig som mulig. Tiner du den kaldt nok vil det ta 2-3 døgn å tine en middels stor kalkun på 5-6 kg.
Steker du fuglen hel, kan du ta utgangspunkt i ca. 30 minutter pr kg ved 160 grader.

Kjernetemperatur på ca. 70 grader. Noen foretrekker 67-68 grader andre opptil 72 grader.

Legg fuglen på rist over langpannen eller i pannen hvis fuglen er stor. Gni den inn med salt og pepper både innvendig og utvendig.

Bland smeltet smør og sitrusskall. Skjær et lite snitt i skinnet på begge kalkunbrystene og klem halvparten av smørblandingen under skinnet.

Resten smører du utenpå kalkunen. Epler og svisker er perfekt som fyll.

Ha gjerne litt vann i pannen under steking for å unngå at steke-sjyen svir seg.

La fuglen hvile minst 30 minutter før du skjærer den opp.

Tips: Bruk et steketermometer ved steking av kalkun og ta den ut og la hvile minst 30 minutter før den skal serveres.

NB: Kjernetemperaturen øker med ca fem grader mens fuglen hviler, så ta den ut litt før temperaturen er slik du ønsker den.

Brun innmaten i smør i en kjele. Hell over kylling demi glace til innmaten er dekket. Kok opp og skum av. La det trekke i en times tid.

Bland litt sjy og kraft.

Smelt smør og rør inn mel. Fres blandingen et lite minutt uten at den svir seg.

Spe med varm kraft, og rør godt mellom hver gang slik at sausen ikke blir klumpete. 

Tilsett fløte og la sausen småkoke i 5 -10 minutter.

 

 

Beskrivelse Enhet Pk.str.
Eplebåter 2,5 kg frys norrek Eplebåter 2,5 kg frys norrek
Varenr:30348
Pose 2
Kremfløte 38% 1 lt q Kremfløte 38% 1 lt q
Varenr:30010
Liter 10
Svisker stenfrie 300 g nøtteblanderen* Svisker stenfrie 300 g nøtteblanderen*
Varenr:11329
Pose 8